· 

+++Sylvie 2.0+++

Ode aan "haar"

Meestal wordt hier de loftrompet geschald over hoe lief de lijven van de vrouwen die ik fotografeer wel zijn.  Veel liever dan ze zelf vaak geloven. Meestal zijn we heel streng tegen ons lijf: niet mooi genoeg, niet bruin genoeg, niet slank genoeg,  niet strak genoeg... Als ik foto's maak, dan helpt dat vaak om een beetje milder te zijn voor dat lieve lijf.  Maar wat als het eens omgekeerd is... Dit keer was het lijf van Sylvie helemaal niet zo lief voor haar, maar streng en onverbiddelijk. Ik wou haar heel graag helpen om het verhaal te vertellen over haar niet zo lieve lijf en hoop samen met haar op een klein beetje verzoening...

Ik ken Sylvie al een hele tijd als een vrolijke, optimistische spring-in-'t-veld. Altijd klaar om iemand te helpen of op te vrolijken, kleine tegenslagen en verdrietjes lacht ze weg of overgiet ze met een flinke scheut humor. Ze kijkt altijd vooruit en problemen zijn er om aangepakt te worden. Kniezen staat niet in haar woordenboek, werken doet ze met plezier en ze is een echte sfeerbrenger. Haar warme uitstraling is haar handelsmerk en zorgend is ze altijd, liefst eerst voor een ander. Dat laatste bleek iets waar haar lijf een beetje boos om werd. Zorgen voor een ander betekent namelijk dat je meer dan eens over je eigen grenzen heen durft gaan en dat pikte dat lieve lijf ineens niet meer...

ineens... dat mag je gerust letterlijk nemen.

Vier maand geleden, besloot het haar op Sylvies hoofd om niet meer te blijven zitten. Niet hier en daar een haartje, maar hele plukken tegelijk vielen uit. Onverbiddelijk en tegen een rotvaart. Niks hielp: geen shampoo tegen haaruitval, geen vitaminepilletje, cortisone-spuit of immuuntherapie bleek opgewassen tegen het besluit van Sylvies haar: wij doen niet meer mee! Wij haken af. Niet voor eventjes, maar permanent (echt... wat een bittere woordspeling is dat...)

plots waren de plukken niet meer bij te houden en bleek camoufleren geen optie meer: it takes boldness to be Bald!

Een kleine vier maand na de eerste haaruitval, werd de scheermachine bovengehaald. Het past niet bij Sylvie om in een hoekje de wonden te zitten likken. Toch bereidde ze zich voor op een emotioneel moment. Haar man en dochter hielpen haar bij het definitief weghalen van haar laatste blonde haren. Onverwachts gleed, samen met die lokken, nog iets anders van Sylvie af."Hier stopt het," dacht ze. "Ik weiger nog langer mijn grenzen te laten overschrijden waardoor mijn eigen lijf zo fel in opstand komt!"

brute pech, mijn blonde lokken weg!

Alopecia is een auto-immuunziekte: fysiek doet het geen pijn en je gaat er niet aan dood. Dus dit is de nieuwe Sylvie 2.0, soms met een pittige pruik, soms cool en ja... kaal!

De blonde foto's die je in deze blog ziet, zijn geen oude foto's maar met een nieuwe pruik.  Soms is dat haarstukje handig en elegant, maar evengoed kan het een vervelend attribuut zijn, dat soms kriebelt, te warm is, of in de weg zit. Binnenkort kan je Sylvie dus met of zonder haar ontmoeten. Maar steeds met haar onmiskenbare glimlach. Want geef toe, ook zonder pruik mag haar knappe kopje er wezen!

met dit verhaal willen we de vrienden van Sylvie die haar de afgelopen maanden nog niet zagen, geruststellen. Je hoeft niet te schrikken, Sylvie is nog steeds Sylvie, alleen met af en toe een andere look. Ja het is een ziekte, maar niks levensbedreigend. En nee, helaas is er geen hoop dat haar eigen haren plots weer terugkomen.

Met Haar "haar"verhaal hoopt Sylvie stiekem ook anderen met alopecia een hart onder de riem te steken. Ook zonder haar kan en mag je nog steeds mooi zijn, op de manier die jij graag wil.  Ook al schrikken anderen daar misschien van. Ook al is het omarmen van die nieuwe ik niet zo gemakkelijk en al helemaal niet leuk. Ook al was dat lijf voor jou niet lief, je kunt er wel nog steeds zelf lief voor zijn. 

En even stiekem hoopt Sylvie zo niet elke keer het hele verhaal haarfijn uit de doeken te moeten doen

(pun intended!) ;-)

meet sylvie 2.0: brave as ever,  new hairdo, same smile!

Reactie schrijven

Commentaren: 29
 • #1

  Liesbeth Goemaere (woensdag, 19 mei 2021 17:02)

  Wauw Sylvie 2.0, You rock!!

 • #2

  Marijke Deweerdt (woensdag, 19 mei 2021 17:40)

  Een heel mooi en ontroerend verhaal. Een heel knappe dame, zeker ook zonder haar. En mooie foto's Nelle!

 • #3

  Ann je schoonzus (woensdag, 19 mei 2021 18:31)

  Super gedaan. Sylvie. Je ziet er top uit met je korte kopje. Groot gelijk dat je jezelf durft zijn. Dat vergt moed. Ik ben trots op je.

 • #4

  Sabrine (woensdag, 19 mei 2021 18:51)

  Als ik het verhaal begon te lezen dacht ik ‘Helemaal Sylvie’. Plots nam het een wending die ik niet verwachtte. Als gezondheidsbegeleider leer ik heel veel over je grenzen. Om ze te respecteren moet je ze ook kennen. Alsook een nee tegen anderen is vaak een ja tegen jezelf.
  Dankjewel voor de openheid. Een opsteker voor velen.

 • #5

  Mireille.deconinck (woensdag, 19 mei 2021 19:07)

  SYLVIE......! Tof wijf dat je bent....
  Ieder haar op mijn hoofd weet dat jij mooi bent zonder .
  prachtig hoe jij dit draagt , en het onderweg ook nog eens meepakt om een kracht te zijn voor anderen . Een chapeau heb je niet nodig.
  Trots op jouw durf ! ❤

 • #6

  3,14 (woensdag, 19 mei 2021 19:08)

  Waw, mooi, ontroerend maar vooral heel dapper en inspirerend! Heel veel respect!

 • #7

  Ana Santos (woensdag, 19 mei 2021 19:12)

  Top dame ❤️�❤️�

 • #8

  Ann Lescrauwaet (woensdag, 19 mei 2021 19:16)

  Sylvie zoals je waarschijnlijk wel weet van m’n zus heb ik ook 2 x de schrik meegemaakt van haarverlies,bij mij waren het kale plekken die verschenen,1 e keer 12 jaar geleden door zwangerschap en 2 e keer door groot ijzer en zink te kort.Ik heb het geluk gehad dat de cortisonespyuiten wel hielpen en voorlopig ben ik safe maar kan altijd terug komen.Ik begrijp dus kleine beetje de angst die je hebt meegemaakt ook al is het bij jou nog anders dan bij mij .Ik vind het de Max hoe je er mee omgaat en dikke duim voor je lef en moed ,de foto’s zijn prachtig met en zonder pruik!Die pruik is trouwens prachtig je ziet gewoon niet dat het een pruik is echt niet !Heel veel respect voor hoe je hier mee omgaat en je zal zeker mensen helpen die dit ook meemaken x

 • #9

  Sophie Taveirne (woensdag, 19 mei 2021 19:37)

  Lang geleden dat we elkaar gezien hebben maar zo ken ik je nog. Dapper van je dat je dit gedaan hebt. Je straalt. Je mag trots zijn op jezelf.

 • #10

  Leon (woensdag, 19 mei 2021 19:38)

  Super mooi gebracht. Sylvie, "alles komt goed" Is een trendy uitspraak en ook voor jouw hopelijk van toepassing. Het ga je goed!

 • #11

  Tine DM (woensdag, 19 mei 2021)

  Sylvie, knappe en sterke madam, je straalt als altijd! Dikke knuffel

 • #12

  Melanie Dujardin (woensdag, 19 mei 2021 21:47)

  Ontzettend veel respect voor jou Sylvie! Sterke en mooie dame. Prachtige foto’s Nelle!

 • #13

  Nath Vrielynck (woensdag, 19 mei 2021 22:11)

  Wat een mooie reportage, over een prachtig mens..
  Ook ik dacht dat de blonde foto’s “gewone” of “ voór”foto’s waren tot ik verder scrolde. ‘Oh neen , toch dát niet” ,dacht ik,maar het is het andere dát, ook niet van de poes.
  Het stáat je Sylvie, omdat je zo’n mooie blik hebt, een guitige glimlach en niet onbelangrijk hier: een magnifique ronde schedel...
  En wat een mooie manier om dit te delen..
  Liefs

 • #14

  Gerda (woensdag, 19 mei 2021 22:18)

  Wat een ongelooflijk sterk verhaal, sylvie. Ik las het met ontroering , ik lees vooral het verhaal van iemand die ware schoonheid vindt, die ware schoonheid is. Je straalt, heel echt.

 • #15

  Van Poucke Mieke (woensdag, 19 mei 2021 22:35)

  Wat een verhaal! wat ben jij een sterke vrouw, je verhaal doen er leren mee leven! en verder leven met je prachtige glimlach!! je blijft een mooie lieve dame!

 • #16

  Ivanka (woensdag, 19 mei 2021 23:14)

  Krachtig hart heb je ♥
  Prachtig mens ben je ✨

 • #17

  Martine (donderdag, 20 mei 2021 06:30)

  Sterk, van beide vrouwen ! Mooi ! Beiden... van binnen en van buiten !

 • #18

  Elsie (donderdag, 20 mei 2021 08:24)

  Hei Sylvie
  ondanks dat je nieuwe look je ongelooflijk goed afgaat, is het belangrijkste dat je, gesteund door iedereen rond je, kan blijven wie je bent: een ondernemende, opgewekte, knappe en straffe madam!

 • #19

  Dimitri denoyel (donderdag, 20 mei 2021 09:19)

  Beste Sylvia, enigszins geschrokken maar dan weer gerustgesteld... je straalt positivisme uit en dat bewonder ik enorm. Doorgaan en je optrekken aan alle goeie, mooie dingen en vooral mensen in dit prachtige leven. Veel moed en levenslust toegewenst, van harte dimi

 • #20

  Caroline Demol (donderdag, 20 mei 2021 12:07)

  Respect en heel leuk hoe je dit communiceert! Ik vind je nog altijd evenveel stralen!!! Verzorg je en laat je ook maar af en toe es verzorgen. xxx

 • #21

  Nicolas Lebon (donderdag, 20 mei 2021 13:08)

  Mooi neergepend door nelle ..... waaauw sylvie nog altijd de straffe madam als vroeger, Vergt moed om dit te delen,.. Je positiviteit en joy de vivre straalt nog altijd van je af! Voor mij ben je nog altijd sylvie 1.0. � Ook met je nieuwe coupe

 • #22

  Els Vandekerckhove (donderdag, 20 mei 2021 13:49)

  Je be't super mooi zonder haar ik heb dit ook meegemaakt alle haartjes weg maar door de hemo even schrikken maar het went het is het hart dat teld in moeilijke momenten weet dan je bent mooi zoals je bent grt els nog een fijne dag

 • #23

  mick (donderdag, 20 mei 2021 17:34)

  En toch ben je nog geen haar veranxerd.
  ❤ Mick

 • #24

  Sien Carlier (vrijdag, 21 mei 2021 06:57)

  Voor mij blijf je stralen, met op zonder haar vind ik je een knappe vrouw met een enorm warme uitstraling. Ik bewonder je kracht en moed om dit verhaal te delen. Ik kan alleen maar denken aan 1 woord: veerkrachtig!

 • #25

  Elke Van de Kerckhove (vrijdag, 21 mei 2021 14:28)

  Dikke pluim aan Nelle Klikt, wat een nagel-op-de-kop portret en prachtige foto's! ze bewijzen nog maar eens hoe mooi de mens voor je lens is :-)

 • #26

  katrien vervaele (vrijdag, 21 mei 2021 15:27)

  sterk!

 • #27

  Sylvia Van Loo (zaterdag, 22 mei 2021 19:37)

  Zelfs zonder haar ben jij een superknappe madame!!! Stigma dat vrouwen haar moeten hebben, daar moeten we vanaf! Mannen mogen kaal zijn op 20jaar en niemand die erom kraait. Jij zou gewoon zonder pruik door het leven mogen/moeten gaan want je straalt gewoon. Respect voor jou, Sylvie, ook al ken ik je niet. Jouw verhaal raakt me. �❤️

 • #28

  Valerie willems ofte val (woensdag, 14 juli 2021 07:59)

  Straffe madam die 2.0. Kben nu pas mee... Doh!
  1.0 heeft al veel watertjes doorzwommen... 2.0 mag zwemmen en relaxen in de zwemvijver met een lekkere cocktail binnen handbereik. Dikke knuffel van val.

 • #29

  Ann DUMON (maandag, 02 augustus 2021 10:01)

  Lieve Sylvie
  Wat ben jij toch een prachtige dame! Vanbinnen en vanbuiten!
  Goed dat het verhaal, ook voor anderen zo mooi werd geschreven, vol emotie en respect heb ik het gelezen!