· 

Minke, modern midwife...

Dit is Minke, zoals ik haar ken: bedachtzaam, luisterend, met een open geest, alles in zich opnemend om er dan iets kleins, maar moois aan toe te voegen. Ze luistert meer dan ze praat en geeft mensen vertrouwen en  zelfzekerheid.  "je doet het goed, hoor!" Een zinnetje dat ik haar al heel vaak heb weten uitspreken!

De foto's die je hier ziet maken deel uit van een reeks die ik maakte over het werk van Minke.  "Minke , modern midwife". Zij is dus vroedvrouw. Dat bestaat niet alleen uit baby's op de wereld helpen, maar ook uit luisteren naar de bezorgdheden van aanstaande moeders, het helpen tillen van babybadjes, het entertainen van broertjes en zusjes, het geruststellen van papa's die die kleine armpjes toch een beetje te delicaat vinden om ze al in dat rompertje te murwen. Het aanmoedigen van vrouwen die het even hebben gehad met hun barensweeën, of door de hormonen en slaapgebrek de roze wolk eerder als een donderwolk ervaren. Minke houdt nauwkeurig bij op welke seconde de baby het levenslicht heeft gezien, hoeveel gram geluk dat prille wonder telt en verwijdert discreet de placenta uit de kamer als het familiebezoek al te gauw op gang komt.

Ik zag Minke tijdens mijn fotoreportage als stille getuige, als sterke aanmoediger, als meegenieter van pril familiegeluk. Wanneer geboortes zich in snel tempo opvolgen, hult de vermoeidheid haar in een waas van rust, alsof het haar nog sterkt in wat ze doet. Soms in schemerdonker, soms in het volle middaglicht...

De foto's hebben me er absoluut van overtuigd: Dit is wellicht het mooiste beroep ter wereld, maar het vergt moed en geduld, mensenkennis, zachtheid, maar toch ook stalen zenuwen om het uit te kunnen voeren! Aanstaande ouders kan ik maar één raad geven als er een kleintje op komst is: call the midwife!! Ze is zo'n verrijking en meerwaarde tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd! 

Deze laatste foto is een beetje een vreemde eend in de bijt! Een hele tijd geleden gemaakt, lang voor mijn eerste fotografieles, lang voor de reportage, toen Minke nog mijn vroedvrouw was, tijdens, voor én na de geboorte van mijn eigen zoon, Astor. Ik ging er toen nog van uit dat dit de laatste geboorte was die ik met Minke zou meemaken.  Dankzij dit project kwamen er daar dus nog enkele bij, weliswaar als getuige, maar het waren zo'n uitermate mooie ervaringen, dat ik er eeuwig dankbaar voor ben. Deze laatste foto is dus mijn persoonlijke link met Minke als vroedvrouw, die ik op deze 'dag van de vroedvrouw' héél graag in de bloemen zet! Minke, jouw werk als vroedvrouw is een gouden bladzijde in mijn leven als mama! Ik hoop dat je er nog vele bladzijden in vele boeken aan mag toevoegen!

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Minke (zondag, 05 mei 2019 21:53)

  Dankjewel lieve Nelle... ik voel me ongelofelijk vereerd....

 • #2

  Nelle (zondag, 05 mei 2019 22:23)

  Lieve Minke, dat is helemaal de bedoeling van deze dag van de vroedvrouw, van een goeie vriendin en van deze blogpost! Vol bewondering voor wie je bent en wat je doet, zo blij je als vroedvrouw en vriendin te mogen leren kennen!

 • #3

  Liese (maandag, 06 mei 2019 00:24)

  Twee mooie vrouwen... wat versterken jullie elkaar in dit mooie werk! Geraakt door je blog Nelle! En uiteraard door de foto’s.... ❤️

 • #4

  Nelle (maandag, 06 mei 2019 07:34)

  Dankjewel Liese! jouw blogjes doen ook dromen en verlangen! Ik lees ze met veel aandacht en honger naar avontuur! Geniet van je tocht!x